Ihminen kuuluu luontoon

Laitoin jällleen repun selkään ja lähdin tulille nokipannukahvin keittoon. Olen puhunut paljon siitä, että miten luonnosta löytää uusia kokemuksia kun siellä vain viettää aikaa. Tänäkin kesänä olen saanut kokea hienoja hetkiä paljon. Olen nähnyt miten käki on lentänyt ihan lähelle (n.3m päähän) ja aloittanut kukkuu-konsertin. Tai miten perhonen on pitänyt taukoa käsivarrella kymmenen minuuttia. Olen saanut kokea luonnon rauhoittavan vaikutuksen. Sellaista en ole mistään muualta löytänyt.

On olemassa luonto, ihminen. Ihminen on aina ollut osana luontoa. Luonto on tarjonnut ihmiselle ravintoa, suojaa, turvallisuutta, hyvinvointia. Ihminen on arvostanut luontoa sellaisena kuin sen on ja elänyt luontoa kunnioittaen.

Hyvivointi on laaja käsite. Tänä päivänä siitä puhutaan paljon ja  meille tarjotaan eri mahdollisuuksia hyvinvoinnin lisäämiseksi. Varmaan jokainen tietää, että jos haluaa parantaa kuntoa niin kannattaa lähteä vaikka lenkille. Jos haluaa kasvattaa lihaksia pitää mennä salille yms.  MUTTA jos on univaikeuksia, stressiä tai uupumusta, menemme helposti pilleripurkille. Miksi? Lääkehoito  saatta olla todella tarpeen, mutta se ei voi olla ainoa saati pysyvä vaihtoehto! Lääkkeen ja luonnon ero on siinä, että lääke hoitaa oiretta ja luonto syytä. Haluan vielä korostaa, että lääketiede auttaa meitä paljon ja onkin syytä käydä lääkärissä jos vähänkin siltä tuntuu.

Luonto auttaa palautumaan

Kuten alussa sanoin, ihminen kuuluu luontoon. Luonto auttaa mm. ihmisen parasympaattista hermostoa palautumaan ja näin lievittämään tai jopa poistamaan ko .oireita. Tämä tapahtuu ihan jokaiselle.  Mikä tässä sitten on vaikeaa? Miksi emme anna luonnon auttaa? Syitä on taas monia mutta yksi on tiedon ja kokemuksen puute. Vaatii useita luonto hetkiä, jotta alkaa saamaan suurempia hyötyjä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Aluksi voi tuntua täysin älyttömältä istua tai kävellä hiljaa sen enempää miettimättä. Mutta kun tätä toistaa useita kertoja alkaa huomaamaan positiivisiä vaikutuksia. Vähän sama jos haluaisit nostaa penkistä 80kg. Menet salille ja  huomaat, että tuo 80kg on aivan liikaa. Toteat, että ei onnistu ja lopetat treenaamisen siihen. Yhtälailla kuin 80kg nostaminen vaatii lihaksien ja hermoston kehittymistä, vaatii luonnon hyvinvointivaikutusten saaminen  ”pysähtymisen lihaksen” vahvistamista.

Työssäni ihmisten kanssa olen huomannut, että pääsääntöisesti asiat etenevät hitaasti mutta varmasti. Tällöin ei ole mitenkään tarkoituksenmukaista kiirehtiä tai keksiä jotain ” kevätjuhla liikkeitä” asioiden nopeuttamiseksi. Tärkeintä on antaa aikaa. Luoda turvallinen hetki ja välittää.

Vaikka ei olisikaan mitään pahempia oireita kannnattaa mennä luontoon säännöllisesti. Luonto auttaa meitä poistamaan turhat ”roskapostit” mielestä ja  silloin pystymme taas löytämään omat ajatuksemme sekä tiputtamaan pois kiireen tuoman taakan.

Luontoon voit mennä koska vaan. Se on aina auki, etkä tarvitse vuoronumeroa.                  Luonto tarjoaa meille huikeat voimavarat jos vain otamme ne vastaan.

Aurinkoista päivän jatkoa!

Loimunalle.