Lapset ja luonto

Kävellessäni aamulla vesistöjen välissä kulkevaa kapeaa harjua, tuli mieleeni lapsuuteni kesät. Muistan ne pienet rauhalliset hetket, kun istuin laiturilla tai kaatuneen puunrungon päällä. Nuo hetket olivat lyhyitä taukoja leikin tiimellyksessä mutta ne ovat jättäneet silti vahvan, positiivisen muistijäljen. Aloin muistelemaan millaisia hetkiä muistan lapsuudestani. Nenääni tuli heti vastaleivotun pullan tuoksu kun äidin tai mummin kanssa leivottiin ja menimme ulos niitä syömään. Tai miten jännää oli seurata ongenkohon liikettä kalan syödessä matoa ja juuri oikealla hetkellä onnistuin saamaan saaliin ylös. Silloin tunsin olevani maailman onnekkain kalamies.

Kaikissa näissä hetkissä on yhdistäviä tekijöitä. Niitä ovat ainakin luontoympäristö, turvallisuus, aikuisen läsnäolo, onnistumisen ja oppimisen kokemus, nähdyksi ja kuulluksi tuleminen sekä paljon aikaa ilman kiireen tuntua. Tietenkin jokainen tarvitsee myös rakkautta, jota voi saada sekä antaa. Jos lapsi tai nuori  ei tule nähdyksi tai kuulluksi tai ei koe saavansa rakkautta, yrittää hän kaikin tavoin saada huomiota tavalla, joka suistaa hänet vain kauemmaksi alkuperäisestä tarkoituksesta. Tässä hetkessä aikuisen on huomattava käyttäytymisen perimmäinen syy, jotta löydetään oikeanlaiset ja oikein mitoitetut tavat toimia.

Positiivinen muistijälki

Toimiessani luonnossa lasten- ja nuorten kanssa huomaan aina miten luonto rauhoittaa ihan jokaista. Takapenkin Kirsi-Petteriltä sulaa näkymätön suojamuuri kun alamme virittelemään onkia kalastus kuntoon, sytytetään yhdessä nuotio tai kunnellaan tarinaa metsän synnystä. Tuon näkymättömän suojamuurin takaa paljastuu ihminen, joka haluaa, että hänet huomataan. Hän haluaa tehdä asoita ehkä vähän eri tavalla ja omaan tahtiin mutta haluaa kuitenkin. Meidän aikuisten ja kasvattajien tehtävä on mahdollistaa jokaiselle oppijalle, lapselle ja nuorelle toimintaympäristö, joka mahdollistaa parhaat oppimistavat, luoden positiivisen muistijäljen elämäntarinaan.

Pohjatyö tulevaisuuden luontoyhteydelle tehdään jo lapsena. Myönteiset kokemukset auttavat myös myöhemmin meitä lisäämään ymmärrystä itsestämme sekä luonnosta, joka kasvattaa henkistä pääomaa luoden hyvinvointia pitkälle tulevaisuuteen. Kotikunnassani Tammelassa luonto on läsnä joka päivä. Kaksi kansallispuistoa sekä useat muut luontokohteet antavat huikeat edellytykset parantaa hyvinvointia. Uskon, että luonto ja sen ympärillä toimiminen luo onnellisia ihmisiä. Täällä on hyvä olla, eikä se ole yhtään noloa.

Värikästä syksyn jatkoa!

Loimunalle