Luonnosta hyvinvointia

Erilaisia tutkimuksia luonnon hyvinvointivaikutuksista tehdään paljon. Mieleen tulee kuitenkin aina ajatus, että ymmärretäänkö me ihan oikeasti mitä ne tarkoittavat? Omaan kokemuspohjaan perustuen voisin sanoa, että ei aivan ymmärretä. Olen tutkinut itseäni ja erilaisia prosesseja, joissa luonto on ollut keskeinen tekijä oman hyvinvoinnin lisääjänä. Voisin ajatella, että me kyllä liikutaan luonnossa melko paljon, mutta samalla saatamme suorittaa jotain. Kaikki luonnossa toimiminen on tietenkin hyväksi ja edesauttaa hyvää oloa. Tarkoitan nyt kuitenkin jotain muuta kuin juoksua nappikuulokkeet korvilla kelloa vastaan. Vähintään yhtä paljon kuin fyysistä suoritusta tarvitsee keho ja mieli PYSÄHTYMISTÄ.  Tämä onkin jo huomattavasti vaikeampaa, jos meillä on stressiä ja kiirettä.

Tehdessäni viimeisen seitsemän vuoden aikana omia ”tutkimuksiani” ja nyt auttaessani myös muita ihmisiä, alkaa olemaan jo jonkunlainen käsitys erilaisista toimintamalleista joita toteuttamalla norsun kokoiset haasteet elämässä saadaan pienenemään ja ehkä sulamaan kokonaan pois . En tarkoita, että elämä olisi sen jälkeen yhtä auringonpaistetta mutta vähän helpompaa ainakin.

Itse olen saanut täydellisen avun luonnosta mm. vaikeaan työuupumukseen paniikkihäiriöineen. Tilanteen vaikeudesta kertoo jotain se, että aluksi paniikkihäiriö kohtauksia tuli 5- 10kpl/pv ja joka kerta tuntui, että nyt on lähdön aika. Ne tietävät jotka tietävät, eikä siitä sen enempää. Löysin kuitenkin kannonnokan ja istuin alas..hengitin. Aluksi istuin ehkä minuutin kaksi enkä heti huomannut muutosta mutta jossakin sisimmässä se tuntui jotenkin oikealta. Pienin, hyvin pienin askelin olo alkoi helpottamaan ja toisinaan ei rinnan päällä ollut lyijypainoa eikä kuristavaa tunnetta kurkussa. Mitä paremmaksi oloni muuttui, sitä enemmän aloin ymmärtämään tilannetta ja syitä uupumuksen taustalla ja toisaalta omaa eheytymis prosessiani. Tärkeintä kaikessa kuitenkin oli, että annoin itselleni aikaa. Olin itselleni armollinen.

Luonnon hyvinvointivaikutukset saadaan mielestäni parhaiten esiin ”vähemmän on enemmän” periaatteella. Monelle luonto, metsä tai hiljaisuus saattaa olla vieras ja jopa pelottava paikka. Silloin onkin tärkeää edetä vähitellen ja juuri omaan tahtiin. Vaikka sitten minuutti kerrallaan. Vertaistuki mahdollistaa ajatusten jakamisen, luo turvaa sekä ohjaa tilannetta oikeaan suuntaan. Vaikka ei olisikaan stressiä tai kiirettä sopii luonto kaikille. Oikein rohkea voi vaikka halata puuta ja hengittää muutaman kerran syvään. Vakuutan, että mitään pahaa ei tapahdu.

Vähemmän on enemmän periaate siis tarkoittaa parhaimmillaan täydellistä pysähtymistä- Luonnon ja itsensä kuuntelua. Silloin kaikki maailman melskeet tuntuvat kaukaisilta ja kaikki  mitä tarvitaan on tässä hetkessä. Ennen kuin tähän päästään pitää tehdä harjoitteita jotta ”huijataan ” mieltämme pois neg. ajatus malleista ja luodaan turvallinen tila. Tässä tullaan toiseen minua kiinnostavaan asiaan nimeltä MIELI. Mieltä vahvempaa voimaa ei yksittäisellä ihmisellä ole. Mieli ohjaa tekemään asioita niin hyvässä kuin huonossa ja joskus me olemme matkustajia ja silloin ongelmat saattavat kasaantua. Se miten luonto ja mieli toimivat yhteistyössä onkin jo valtava kokonaisuus ja olisi varmaan kokonaisen kirjan arvoinen asia. Kirjaa en vielä tee mutta valmennus-ohjelma on tekeillä ja ensivuonna olis tarkoitus aloittaa. Olen taas tutkinut itseäni ja tällä kertaa painonhallintaa. Luontoa ja ajatuksia hyödyntäen olen löytänyt ovia jotka ovat mahdollistaneet painon tippumisen. Tämän vuoden aikana -17kg ja matka jatkuu. Se matka on vielä kesken mutta mukaan pääsee jos haluat.

Jatkossa tulen avaamaan lisää omia kokemuksia eri osa-alueilta hyvinvointiin liittyen. Korostan, että kaikki ”tutkimukset” ovat omia kokemuksiani eivätkä mitään virallisia tutkimuksia.

Kaiken kaikkiaan luonto antaa meille valtaisat voimavarat jos vain otamme ne vastaan ja olemme itse siihen valmiita.

Aurinkoista mieltä sinulle!

Loimunalle