Kolikon kääntöpuolella on ihminen

Suomessa eletään vuonna 2020 poikkeusoloissa. Nopeasti leviävä virus ja sen hillitsemiseksi annetut ihmisten kulkemista rajoittavat ohjeet ovat kohtalokkaita monien pienyrittäjien liiketoiminnalle. Haluan jo tässä vaiheessa ilmaista huoleni kolikon kääntöpuolesta. Kun virus rauhoittuu ja arki alkaa palautua normaaliksi, mikä tilanne on yrittäjillä, ihmisillä? Olen aidosti huolissani heistä. Kuka kantaa heistä huolta?

Poikkeusolot laittavat arvoja oikeaan järjestykseen. Perhe ja lähimmäiset nousevat oikeutetusti tärkeimmäksi. Jo nyt on havaittavissa että perheet ovat löytäneet toisensa. Iltaisin ja viikonloppuisin ei olekaan kiire harrastuksiin, vaan ollaan yhdessä. Luonnossa ja kylänraitilla näkyy ulkoilijoita enemmän kuin ikinä. On pakon edessä pysähdytty tärkeimmän edessä. Suorittaminen vähenee. Laitetaan yhdessä ruokaa ja leivotaan. Tämä turvallinen arki, jos mikä, tuo lapsillekin turvaa nyt, kun koulun ja harrastusten täyttämä turvallinen arki puuttuu.

Yrittäjä, jonka liiketoiminta romahti viikossa, on luonnollisesti huolissaan miten tulla toimeen. Rahahuolet ja pelko yritystoiminnan loppumisesta pelottaa ja hävettää. Erityisesti hävettää. Suomessa ei silitellä konkurssin tehneen yrittäjän päätä. Ei ymmärretä sitä osaamista joka hänellä jo on. Kuka kertoisi tälle asiansa viimeisen päälle hyvin hoitaneelle yrittäjälle että hän on edelleen tärkeä ja korvaamaton perheenjäsen. Materiaa tulee ja menee, mutta perheessä jokainen jäsen on korvaamaton.

Kuten olen avoimesti kertonut, tiedän miltä tuosta yrittäjästä tuntuu nyt. Tiedän millaista on rypeä läpi konkurssin. Menettää kaikki materia ja mielenterveys. Mutta tiedän myös, että elämä jatkuu. On mahdollista löytää uusi yhteys itseensä. Ja ehkä yhden oven sulkeutuminen avaa uusia. Olisiko nyt aika uudelleenkoulutukselle? Onko sinulla ollut joku haave johon ehkä nyt voisit suunnata ajatuksesi ja jota kohti kulkea?

Haluaisin jo tässä vaiheessa tuoda samassa tilanteessa olevia yrittäjiä yhteen. Viedä metsään rauhoittumaan ja kokoamaan ajatuksia. Luoda toivoa tulevasta. Kertoa että elämä jatkuu. Metsä on hieno paikka. Sitä ei hetkauta virukset, pörssikurssit tai muut maalliset murheet. Siellä se on valmiina auttamaan 24/7 palvelulupauksella, vahvana ja turvallisena. 

Terveisin, Loimunalle